| Potrawa: Bażant faszerowany | |
| Składniki: 1 młody sprawiony bażant 1/4 łyżeczki soli ziołowej
Na farsz:
125 g chudego mięsa wieprzowego zmielonego w maszynce lub farszu z białej kiełbasy
20 g trufli lub 100 g
pieczarek albo prawdziwków oczyszczonych i drobno posiekanych 50 g wiórków migdałowych
2 utłuczone jagody jałowca szczypta soli
szczypta pieprzu 30 ml madery
3łyżkitopionego masła 3-4 plasterki świeżej słoniny 10x20cm
2 łyżki masła 2 łyżki esencji z dziczyzny lub ekstraktu 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki madery
| Sposób przygotowania: Bażanta natrzeć solą ziołową wewnątrz i z wierzchu. Dobrze wymieszać składniki farszu, napełnić nim bażanta i na 1-2 dni odstawić do lodówki. Otwór w tuszce zapiąć wykałaczkami lub zaszyć.
Polać ptaka stopionym masłem, piersi, uda i skrzydła przykryć plasterka-mi słoniny i czterokrotnie obwiązać. Piekarnik nagrzać do 225°C. W dużej brytfannie rozpuścić 2 łyżki masła, położyć bażanta na grzbiecie i piec przez 20 minut. Następnie zredukować temperaturę do 175°C i piec dalej, często polewając tłuszczem. Po 35 minutach zdjąć słoninkę i nitki. Przez następne 15 minut zrumienić ptaka, kilkakrotnie polewając tłuszczem, a słoninkę drobno pokroić i przechować w ciepłym miejscu. Sos częściowo odtłuścić, zmieszać go z ekstraktem i przecierem pomidorowym, zagotować i dodać maderę.
Bażanta podzielić na porcje, farsz ostrożnie wyjąć, pokroić w plastry i ułożyć na środku ogrzanego półmiska. Wokół umieścić porcje mięsa, polać częścią sosu, na wierzchu rozłożyć kawałeczki słoniny.
Dodatki: czerwona kapusta (str. 200), kiszona kapusta, sałatka z białej kapusty lub borówki. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|