| Potrawa: Bażant nadziewany twarogiem | |
| Składniki: 1 młody sprawiony bażant
1/2 łyżeczki pieprzu 3/4 łyżeczki tymianku
1 mały obrany rozgnieciony ząbek czosnku
Na farsz:
150 g ś świeżego sera śmietankowego 3łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
1/2łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
3 łyżki stopionego masła
3 cienkie plasterki świeżej słoniny 10x20 cm
1 obrana i posiekana cebula 4 pomidory sparzone obrane i posiekane
13 czarnych oliwek
100 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek 350 g cukinii obranej
i- poszatkowanej na cienkie plasterki 1 łyżka zielonej pietruszki
1 /2 łyżeczki soku cytrynowego sól pieprz i pieprz cayenne
| Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do 225° C. Bażanta natrzeć w środku i na zewnątrz pieprzem, tymiankiem i czosnkiem. Wymieszać wszystkie składniki farszu, napełnić ptaka i zapiąć otwór wykałaczkami lub zaszyć. Po wierzchu grubo posmarować stopionym masłem. Na piersi, skrzydła i nogi nałożyć plastry słoniny i dobrze obwiązać. Resztę masła stopić w brytfannie, włożyć bażanta piersią do góry i piec w piekarniku przez 20 mi-nut. Obok rozłożyć cebulę, zmniejszyć ogień do 180°C i piec dalej przez 15 minut, polewając tłuszczem z dna. Dodać pomidory, oliwki i wino. Piec jeszcze 25 minut, od czasu do czasu polewając. Równocześnie w rondelku rozgrzać masło i oliwę, wrzucić cukinię i mieszając szybko pod-dusić (nie powinna się zrumienić), po czym zmniejszyć ogień i udusić ją prawie do miękkości. Dodać pietruszkę i sok cytrynowy. Z bażanta zdjąć plasterki słoniny, trzymać w cieple, a ptaka zrumienić w ciągu 15 minut, po czym wyjąć z brytfanny i również trzymać w ciepłym miejscu. Sos przyprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Bażanta podzielić na porcje, obłożyć jarzynkami i pokrojoną na małe kawałki słoninką. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|