| Potrawa: Bażant z jabłkami | ![Wersja do wydruku](pogoda/pictconst/drukarka.gif) |
| Składniki: 1 młody sprawiony bażant pieprz 3 łyżki stopionego masła
2 cienkie plasterki świeżej słoniny 10x20 cm -
1 cebula obrana i drobno posiekana 6 łyżek calvadosu - . 1 duże jabłko bez gniazda nasiennego grubo starte
50 ml wina jabłkowego 2 łyżki masła 2- średnio kwaskawe jabłka obrane z wyciętymi gniazdami nasiennymi pokrojone na plastry grubości 3 m 200 ml śmietany sól i pieprz 4 łyżki calvadosu
| Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do 220°C. Bażanta w środku i po wierzchu natrzeć pieprzem i posmarować stopionym masłem. Owinąć przez piersi plasterkami słoniny i związać. Położyć ptaka na grzbiecie w natłuszczonej masłem brytfannie i wsunąć do piekarnika na 15 minut. Rozłożyć obok ptaka cebulę i wymieszać z tłuszczem. Piec następne 20 minut, często polewając. Następnie postawić na płycie, wlać calvados i zapalić. Dodać grubo starte jabłko, posypać pieprzem. Dolać wino jabłkowe, zagotować i pod przykryłem dusić w piekarniku jeszcze 30 minut w 175°C. W tym czasie na patelni rozpuścić masło i plastry jabłek lekko podsmażyć, potem udusić, aby były miękkie, ale się nie rozpadły, i trzymać w cieple. Zdjąć słoninkę, bażanta polać śmietaną i piec jeszcze 5 minut. Wyjąć, trzymać w cieple. Sos trochę wygotować, doprawić solą i pieprzem, domieszać calvados. Podzielonego na porcje bażanta polać sosem i otoczyć plasterkami jabłek.
Dodatek: usmażone na maśle grzanki z białego pieczywa. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|