| Potrawa: Bażant nadziewany owocami | |
| Składniki: 1 młody sprawiony bażant pieprz 1 łyżeczka tymianku
1/4 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
2 łyżki topionego masła 3 plasterki świeżej słoniny 10 x 20 cm
Nadzienie: 1 banan obrany i pokrojony w małą kotkę
1 małe jabłko obrane bez gniazda nasiennego pokrojone w małą kotkę 1 ziemniak ugotowany obrany pokrojony w małą kostkę
2 łyżki rodzynek
1 duży liść szałwii drobno posiekany 3 listki-majeranku drobno posiekane 1 łyżka drobno posiekanej pielonej pietruszki
Do sosu:
sok z 1 pomarańczy
1 łyżka soku cytrynowego
100 ml sherry
1 łyżka ekstraktu z dziczyzny 1/3 łyżeczki soli szczypta pieprzu
3 pełne łyżki 30% śmietanki
| Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do 225° C. Bażanta natrzeć w środku pieprzem, tymiankiem i papryką. Z zewnątrz posmarować stopionym masłem. Składniki nadzienia zmieszać i napełnić nimi ptaka. Resztę przechować. Otwór spiąć wykałaczkami lub zaszyć. Na piersiach położyć plastry słoniny, wetknąć pod nie skrzydła i nogi, 3-4 razy obwiązać nicią. W brytfannie roztopić masło, bażanta ułożyć na grzbiecie, resztę nadzienia rozłożyć obok i
wsunąć do piekarnika na 25 minut. Polać sosem. Temperaturę zmniejszyć do 175° C i, często polewając, piec dalsze 25 minut. Zdjąć nitki, plasterki słoniny przechować w cieple. W ciągu następnych 20 minut zrumienić bażanta, cały czas polewając tłuszczem. Wyjąć z brytfanny i trzy-mać w wyłączonym, nie domkniętym piecyku.
Sos odtłuścić. Dodać sok pomarańczowy i cytrynowy, sherry, ekstrakt, sól i pieprz, wygotować do gęstości. Domieszać śmietankę, raz jeszcze zagotować. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|