| Potrawa: Bażant faszerowany z rożna | |
| Składniki: 1 młody sprawiony bażant
125 g smażonego farszu (str. 37) 2 cienkie plasterki świeżej słoniny . .. . 10x20cm
| Sposób przygotowania: Grill rozgrzać do 220° C. Bażanta napełnić farszem i zaszyć lub spiąć otwór wykałaczkami. W poprzek piersi i brzucha położyć plasterki słoniny i mocno związać nicią. Nadziać ptaka na rożen i piec na grillu 30 minut. Temperaturę zmniejszyć do 180°C, piec dalsze 30 minut. Zdjąć słoninę i trzymać w cieple. Temperaturę podwyższyć do 200°C, piec bażanta jeszcze przez 10 minut, aż się zrumieni. Odstawić go na 5 minut. Słoninkę drobno posiekać i podawać razem.
Dodatek: kwaszona kapusta na białym winie | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|