| Potrawa: Filety z piersi bażanta | |
| Składniki: 4 filety z piersi bażanta bez kości i skóry sól pieprz
4 cienkie plasterki świeżej słoniny 10x20cm
3łyzki masła
| Sposób przygotowania: Filety posypać solą i pieprzem i owinąć każdy z nich plasterkiem słoniny. Na patelni rozgrzać masło i na małym ogniu smażyć filety z obu stron około 10 minut. Następnie zdjąć słoninę i mięso krótko zrumienić.
Dodatki: puree z kasztanów jadalnych lub duszone pieczarki i sos z madery
INNE WARIANTY
> Sos spod filetów zalać 40 ml koniaku lub whisky, dodać resztki odskrobane z dna patelni. Wymieszać z 1-2 łyżkami ekstraktu z dziczyzny i 100 ml śmietany, wygotować, aż będzie gęsty. Osolić i popieprzyć. Podawać ze szpinakiem.
> FILETY Z BAŻANTA NA Z1MN0: p1aS-try jabłka grubości 1 cm usmażyć na maśle, ostudzić i ułożyć na półmisku. Upieczone i wystudzone filety pokroić skośnie, położyć na plastrach jabłek
i pokryć galaretą | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|