| Potrawa: Gołębie z prawdziwkami |  |
| Składniki: Na farsz: 4 kromek białego pieczywa
z odkrojoną skórką namoczone
w 60 ml bulionu i 60 ml śmietany 2 łyżki drobno pokrojonej zielonej pietruszki 2 łyżki drobno posiekanej
szczypiorku wątróbki żołądki serca gołębi posiekane
125 g wątróbki cielęce obranej z błon i tyłek zmielone
1/3 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli 4 żółtka 2 łyżki miękkiego masła
4 młode sprawione-gołębie pieprz 4 łyżki soku cytrynowego 30 g masła
1 drobno posiekany ząbek czosnku 80 mI koniaku 400 ml podgrzanego białego wina
2lyżki masła 500 g prawdziwków oczyszczonych i pokrojonych
w plasterki sól i pieprz 200 g 30 % śmietanki
| Sposób przygotowania: Wymieszać wszystkie składniki farszu. Gołębie w środku i po wierzchu na-trzeć pieprzem i sokiem cytrynowym, nadziać farszem i spiąć otwory
wykałaczkami. Piekarnik rozgrzać do 175° C. W brytfannie rozpuścić masło i obsmażyć gołębie, nie za mocno, ze wszystkich stron. Wrzucić czosnek i chwilę razem poddusić. Gołębie ułożyć na grzbietach, skropić koniakiem i polać winem. Brytfannę nakryć i, często polewając, dusić ptaki w piekarniku 1 1/2 godziny. Równocześnie w rondelku stopić masło, prawdziwki lekko podsmażyć i na małym ogniu udusić je pod przykryciem. Posolić i popieprzyć. Gołębie zdjąć z brytfanny i trzymać w cieple. Powstały sos odtłuścić i odparować, domieszać śmietankę, zagrzać i doprawić solą i pieprzem. Dodatek: Spatzle (szwabskie kluski) | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|