| Potrawa: Gołąb panierowany |  |
| Składniki: 1 młody gołąb sprawiony
i przekrojony wzdłuż łyżeczkę soli 1/4 łyżeczki pieprzu trochę pieprzu cayenne
3 łyżeczki ostrej musztardy 2-3 łyżki mąki
1 jajko dobrze roztrzepane
4 łyżki bułki tartej zmieszanej
z 1 łyżką-drobno posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżką drobno posiekanej świeżej chudej wędzonej szynki i
1/2 obranego i posiekanego ząbka czosnku stopione masło
| Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzać do 180° C. Połów-ki gołębia posypać solą, pieprzem i pieprzem cayenne, posmarować musztardą. Obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a potem w bułce tartej. Położyć na ruszcie w piekarniku, piec przez 5 minut i ostrożnie skropić masłem. W ciągu następnych 25 minut piec tak, aby skórka ptaka była zrumieniona.
Dodatek: duszony szpinak. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|