| Potrawa: Mostek dzika |  |
| Składniki: 2 kg mostka z młodego dzika wątroba serce i ozór dzika 100 g masła 100 g słoniny 100 g pieczarek 1 szklanka czerwonego wina 1 cebula 1 jajko 1 łyżeczka mąki sól.
Sok z 1 cytryny włoszczyzna 1 cebula po 5 ziarenek jałowca pieprzu i ziela angielskiego 2 listki laurowe.
| Sposób przygotowania: Zagotować podroby w wodzie z sokiem z cytryny, włoszczyzną i korzeniami. Pieczarki i cebulę przesmażyć na maśle. Z umytego mostka wyjąć kości, mięso natrzeć solą. Podroby, słoninę i pieczarki przepuścić przez maszynkę, dodać sól, pieprz i jajko. Dokładnie wymieszać.
Mostek nadziać farszem, zaszyć, ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze, obłożyć jarzynami z wywaru, dodać korzenie, podlać winem, wstawić do gorącego piekarnika i piec, polewając stopionym masłem i skrapiając przecedzonym wywarem. Upieczony mostek ułożyć na ogrzanym półmisku. Sos zagęścić mąką, przetrzeć przez sito. Podawać w sosjerce. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|