| Potrawa: Gołąb z ziołami pieczony w folii |  |
| Składniki: 1 sprawiony gołąb szczypta pieprzu
1/4 łyżeczki posiekanego rozmarynu 1/4łyżeczki drobno posiekanego tymianku
1/4 łyżeczki drobno posiekanej szałwii
1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki
1/4 drobno posiekanego ząbka czosnku -szczypta soli 2 łyżki stopionego masła
2 łyżki miękkiego masła do folii
| Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do 200° C. Gołębia umyć wewnątrz i na zewnątrz, osuszyć bibułą kuchenną. Zmieszać pieprz, zioła, czosnek i sól, natrzeć nimi ptaka od środka i po wierzchu, polać stopionym masłem. Przygotować odpowiednio duży arkusz folii aluminiowej i posmarować go masłem, zostawiając wolny jeden szeroki brzeg. Gołębia szczelnie zawinąć w folię i piec w piekarniku 45 minut. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|