| Potrawa: Gołębie z jarzynkami |  |
| Składniki: 2 łyżki masła
2młode sprawione dzikie gołębie przecięte na pół -
40 ml koniaku
2-3 pory oczyszczone i pokrojone na cienkie plasterki
2 cebule obrane i posiekane
250 g oczyszczonych i pokrojonych na plasterki pieczarek
pieprz 1/8 I bulionu z drobiu
200 ml białego wytrawnego wina
Do sosu:
4 łyżki masła 4 łyżki mąki
200 ml bulionu z drobiu 1/4 I śmietany
pieprz i sól
około 2 łyżek soku cytrynowego
| Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzać do 175°C. Masło stopić w brytfannie i obsmażyć gołębie. Polać je koniakiem i wyjąć. Do brytfanny wrzucić pory, cebulę i pieczarki, położyć połówki gołębi wewnętrzną stroną w dół, posypać pieprzem. Wlać bulion i wino. Doprowadzić do wrzenia. Brytfannę przykryć, wsunąć do piekarnika i dusić 50 minut, aż mięso będzie miękkie. Co pewien czas mięso trze-ba polać wytworzonym sosem. W tym czasie rozpuścić w rondelku masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Za pomocą trzepaczki połączyć z nią bulion, nieco wygotować. Dodać śmietanę i znowu gotować, aż sos będzie zawiesisty. Przyprawić pieprzem, solą i sokiem cytrynowym. Połówki gołębi ułożyć na ogrzanym półmisku i otoczyć jarzynkami. Wlać sos do brytfanny i wygotować mieszając. Polać sosem gołębie i jarzynki. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|