| Potrawa: Gęś nadziewana jabłkami |  |
| Składniki: 1 młoda sprawiona dzika około 2 kg
pieprz 3-4 duże kwaskowe jabłka obrane pokrojone na duże kawałki 3 łyżki stopionego masła
3 cebule obrane i posiekane
2 pęczki włoszczyzny oczyszczonej i pokrojonej na kawałki
2 łyżki świeżego imbiru posiekanego (lub 6 kawałków imbiru kandyzowanego)
2 liście laurowe
50 ml białego wytrawnego wina 100 ml wody - -.
70 ml calvadosu pieprz i sól
| Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do 220° C. Gęś natrzeć pieprzem w środku i z wierzchu, napełnić jabłkami, otwór za-piąć wykałaczkami, uformować. Posmarować masłem, ułożyć w brytfannie piersią do góry i piec 30 mi-nut, wiele razy polewając tłuszczem. Do brytfanny włożyć cebulę, włoszczyznę, imbir i liście laurowe, wymieszać z tłuszczem. Temperaturę zmniejszyć do 175° C. Często polewając, piec kolejne 30 minut. Wlać wino i wodę, piec jeszcze 45 minut i polewać sosem spod gęsi. Aby ptak się zrumienił, trzeba podnieść temperaturę do 225°C i wciąż polewając, piec go przez następne 20-30 minut. Brytfannę przestawić na gorącą płytę, polać gęś calvadosem i pod-palić, po czym wyjąć i trzymać w 176
wyłączonym, na pół otwartym piecyku. Sos przetrzeć przez sito razem ze wszystkimi jarzynami, przyprawić solą i pieprzem.
Dodatki: kluski ziemniaczane, kiszona kapusta. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|