| Potrawa: Ragout z dzikiej gęsi |  |
| Składniki: 1 młoda sprawiona dzika gęś
1 I surowej zalewy z czerwonego wina
4 łyżki masła
75 g chudego wędzonego boczku pokrojonego w drobną kotkę-
2 łyżki mąki
sól i pieprz -
1/3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka curry
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
| Sposób przygotowania: Gęś włożyć do marynaty, przykryć i wstawić w chłodne miejsce na 24-48 godzin. Ptaka kilka razy w tym czasie przewrócić. Następnie wyjąć, osuszyć i podzielić na mniej więcej równe kawałki. W szerokim rondlu rozpuścić masło, włożyć boczek i kawałki gęsi, obsmażyć ze wszystkich stron, oprószyć mąką, nieco zrumienić i wlać zalewę. Doprowadzić do wrzenia i przez godzinę wolniutko gotować pod przykryciem. Wyjąć kawałki gęsi i trzymać w cieple. Sos przetrzeć przez gęste sito razem z jarzynami, przelać do rondla, wygotować, aż zrobi się gęsty. Przyprawić mocno solą, pieprzem, cukrem i curry. Kawałki gęsi włożyć z powrotem do sosu. Zagrzać i odstawić na chwilę. Posypać pietruszką.
Dodatek: ryż. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|