| Potrawa: Nogi dzika na gorąco |  |
| Składniki: Nogi dzika włoszczyzna 1 cebula po 5-6 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 2-~ ziarenka jałowca 1 listek laurowy 1 goździk otarta skórka z cytryny sok z połowy cytryny sól.
2 jajka 100 g masła 1 cebula po szczypcie pieprzu i mielonego ziela sól 1 łyżka tartej bułki.
Sos: 1 łyżka musztardy pół szklanki białego wina pół szklanki rosołu sok z 1 cytryny szczypta cukru 1 łyżeczka mąki.
| Sposób przygotowania: Oczyszczone starannie nogi opalić, odciąć raciczki w przegubie, dokładnie umyć. Włożyć do garnka, dodać włoszczyznę, korzenie, sok z cytryny, zalać wodą i gotować pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Gdy miękkie, wyjąć, przestudzić, przekroić na pół, delikatnie obrać mięso z kości, ułożyć na ściereczce do osuszenia.
Na maśle zeszklić drobno pokrojone cebule, dodać sól, pieprz, ziele, wymieszać, przestudzić, wymieszać dokładnie z rozbitymi jajkami. Każdy kawałek mięsa maczać w jajku z masłem, posypać tartą bułką, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, skropić stopionym masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika, opiec na rumiano. Po-dawać z ziemniakami i sosem.
Sos przygotować następująco: na tłuszczu spod pieczeni zrobić zasmażkę z mąką, rozprowadzić przecedzonym rosołem, w którym gotowały się nogi, dodać sól, cukier, sok z cytryny, wino i musztardę. Wymieszać, podgrzać. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|