| Potrawa: Krokiety z dziczyzny |  |
| Składniki: 300 g drobno pokrojonych resztek dziczyzny bez ścięgien i błon
50 g chudej szynki drobno posiekanej
25 g posiekanych pieczarek 2 trufle drobno posiekane
20 ml madery
sól pieprz pieprz cayenne 150 ml ciepłego gęstego sosu maślanego
2 żółtka -. 1 łyżeczka oleju -. 5 łyżek mąki
2 jajka lekko rozmącone
150 g bułki tartej olej do smażenia
| Sposób przygotowania: Mięso, szynkę, pieczarki i trufle wymieszać z maderą i przyprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Dodać sos maślany i żółtka. Masę wyłożyć na posmarowany olejem półmisek lub talerz. Wygładzić powierzchnię, włożyć na kilkanaście minut do lodówki. Z oziębionej masy formować krokiety lub kotlety. Obtaczać w mące, jajku i bułce tartej, smażyć w głębokim tłuszczu.
Dodatek: sos pieczarkowy | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|