| Potrawa: Kotlety z dziczyzny |  |
| Składniki: Na kotlety:
300 g surowych drobno posiekanych resztek ż dziczyzny 1łyżka cebuli obranej i drobno posiekanej
3 kromki białego pieczywa z okrojoną skórką namoczone
w 4 łyżkach czerwonego wytrawnego wina i odciśnięte
3 łyżka miękkiego masła 1 jajko 1 łyżka ekstraktu z dziczyzny .....
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej sól pieprz pieprz cayenne
75 g mąki 2 jajka rozmącone
150 g bułki tartej 6 łyżek masła 2 jabłka obrane z wyciętymi gniazdami nasiennymi pokrojone na plastry grubości 1 1/2-2 cm
6 łyżeczek galaretki porzeczkowej 3 łyżki masła
| Sposób przygotowania: Wszystkie składniki dobrze wymieszać i doprawić do smaku. Uformować płaskie, małe kotlety. Obtaczać je najpierw w mące, potem w jajkach, na koniec w bułce tartej. W rondelku rozgrzać 2 łyżki masła, włożyć plastry jabłek, zmniejszyć ogień i udusić, aż będą miękkie, ale nie rozpadające się.
Na każdym plasterku położyć 1 łyżeczkę galaretki porzeczkowej. Resztę masła rozgrzać na patelni i usmażyć kotlety na złotobrązowy kolor. Prze-łożyć je na półmisek i ugarnirować plastrami jabłka.
Dodatek: sos pieprzowy | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|