Potrawa: Zapiekanka z dziczyzny |  |
|
Składniki: 1 łyżka masła
8 ziemniaków ugotowanych obranych ze skórki i pokrojonych w talarki (gotowany makaron albo ryż)
2 drobniutko posiekane cebule`
2 ząbki czosnku obrane i drobno posiekane
4-5pomidorów sparzonych obranych pokrojonych w plasterki 200 g pieczarek oczyszczonych i pokrojonych na plasterki-
400-500 g resztek pieczonej
lub gotowanej dziczyzny
4 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżeczka majeranku
2 jajka ubite z 6łyżkami tartego sera 100 ml esencjonalnego bulionu mięsnego
2 1/2 łyżeczki soli
1/2łyżeczki pieprzu- szczypta gałki muszkatołowej
3 łyżki tartego sera 40 g wiórków maślanych i
|
Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do 220° C. Formę zapiekankową nasmarować masłem. Włożyć połowę ziemniaków, jarzyn i mięsa, posypać połowę ziół. Tak samo ułożyć drugą warstwę. Równo-miernie zalać mieszanką jajeczną, posypać serem i rozrzucić po wierzchu wiórki maślane. Zapiekać 35 minut.
Dodać pokrojoną w drobną kostkę chudą wędzoną szynkę lub boczek. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |