| Potrawa: Klops z dziczyzny | |
| Składniki: 500 g pieczonych lub gotowanych resztek z dziczyzny bez błon i żył 100 g świeżej słoniny (lub 50 g słoniny i 50 wieprzowiny)
i cebula obrana i pokrojona
na ćwiartki 10 jagód jałowca 4 łyżki bułki tartej (albo 1 bułka namoczona w śmietanie)
- 2 jajka
i łyżeczka otartej skórki cytrynowej 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu 3 łyżki masła 3 łyżki stopionego masła .
Do sosu:
4 łyżki ekstraktu z dziczyzny
5 łyżek 30% śmietanki sól pieprz
| Sposób przygotowania: Mięso, słoninę, cebulę i jagody jałowca zmielić w maszynce. Dodać resztę składników (bez masła), dobrze wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Uformować z masy podłużny klops. Piekarnik rozgrzać do 220° C. W dużej brytfannie rozpuścić masło, włożyć klops, polać masłem topionym i piec 335 minut. Do sosu domieszać śmietankę i ekstrakt z dziczyzny, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Klops polać częścią sosu.
Ciepłe dodatki: ziemniaki, jarzyny, sałata.
Zimne dodatki: sałatka ziemniaczana, sos remuladowy , sałata.
RÓŻNE WARIANTY NADZIENIA DO KLOPSA > 3 łyżki drobno posiekanych ziół i
75 g drobno posiekanych grzybów > włożyć do klopsa 2 jajka na twardo
> domieszać pokrojoną w kosteczkę szynkę
> domieszać do masy posiekane ogórki konserwowe i/lub kapary. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|