| Potrawa: Kotlety z dzika II |  |
| Składniki: 500 g schabu z dzika 2 jajka 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżka posiekanych migdałów 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki sól pieprz 2 ząbki czosnku ćwierć łyżeczki majeranku 1 szklanka mleka.
| Sposób przygotowania: Mięso odciąć od kości i namoczyć na noc w mleku. Po wyjęciu osuszyć, pokroić na kotlety, zbić tłuczkiem, natrzeć utartym z solą czosnkiem, posypać pieprzem i majerankiem. Ułożyć kotlety jeden na drugim i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Następnie oprószyć mąką i usmażyć na gorącym tłuszczu.
Jajka wymieszać z usiekanymi migdałami i zieloną pietruszką, doprawić do smaku solą i pieprzem. Usmażone mięso ułożyć w żaroodpornym półmisku i zalać masą jajeczną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez ok. 10 minut. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|