| Potrawa: Pieczeń z dzika w cieście |  |
| Składniki: 2 kg szynki z dzika sól 1 łyżka smalcu 4 łyżki śmietany. Marynata: 2 szklanki wody 1 szklanka octu po 7-8 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 2-3 listki laurowe ćwierć łyżeczki tymianku 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula.
Ciasto: 200 g masła 3 jajka pół łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka cukru sól 200 g suchego chleba.
| Sposób przygotowania: Składniki marynaty zagotować. Mięso umyć, mocno wygnieść ręką, ułożyć w kamiennym garnku, zalać przestudzoną marynatą, wy-nieść w chłodne miejsce na 2-3 dni. Po wyjęciu opłukać, osuszyć, natrzeć solą, zrumienić ze wszystkich stron na tłuszczu. Przełożyć do rondla, dodać jarzyny z marynaty, skropić marynatą i dusić pod przykryciem 1,5 godziny. Wyjąć z rondla, przestudzić.
W misce utrzeć masło z jajkami i stale ucierając dodać cukier, cynamon, szczyptę soli oraz starty, przesiany chleb. Wlać wino i dokładnie wymieszać gęste ciasto.
Przestudzoną pieczeń zanurzyć w cieście, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika, polać pozo-stałym ciastem i śmietaną, piec ok. 1 godziny do zrumienienia ciasta. Wyjąć, pokroić w plastry, ułożyć na półmisku. Osobno, w sosjerce po-dać przetarty sos z pieczenia, rozprowadzony przecedzoną marynatą. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|