| Potrawa: Żeberka dzicze w sosie czereśniowym |  |
| Składniki: 1 kg żeberek sól sok z 1 cytryny włoszczyzna 1 cebula otarta skórka z połowy cytryny 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek jałowca. Sos: 500 g czereśni szczypta cynamonu 1 łyżeczka cukru pół szklanki czerwonego wina 1 mały kieliszek koniaku 1 mała kajzerka.
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zagotować w wodzie z sokiem cytrynowym, włoszczyzną, cebulą, jałowcem, zielem, solą i skórką cytrynową. Ugotowane żeberka wyjąć z wywaru, obrać z kości, podzielić na części, trzymać w cieple.
Czereśnie, cynamon i bułkę zalać szklanką wywaru i winem. zagotować, przetrzeć przez sito, doprawić cukrem i koniakiem. Żeberka polać sosem. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|