| Potrawa: Pierogi z mięsem z dziczyzny |  |
| Składniki: Składniki na 10 porcji. Nadzienie: 1 30 kg drobnego mięsa bez kości 10 dag cebuli 2-4 ząbki czosnku sól pieprz majeranek jałowiec (mogą być inne przyprawy) 2-3 grzyby suszone. Ciasto: 80 dag mąki około 0 3 I wody sól można dodać 1 jajko.
| Sposób przygotowania: Mięso i namoczone grzyby oraz cebulę udusić lub ugotować w niewielkiej ilości wody, ochłodzić, zmielić w maszynce. Masę doprawić do smaku solą, przyprawami, roztartym czosnkiem. Dobrze wyrobić z częścią lub całością przecedzonego sosu. Z przesianej mąki i dobrze ogrzanej wody z solą wyrobić luźne ciasto. Wyrobione ciasto pozostawić pod przykryciem na 1-2 godziny. Ciasto rozwałkować, szklanką lub foremką wykrajać krążki. Na każdy krążek położyć farsz i bardzo dokładnie zlepić brzegi pierogów. Gotować partiami w osolonej wodzie. Gorące pierogi podawać polane słoniną z ostrymi sałatkami i surówkami. Pierogi można podawać jako dodatek do zup czystych. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|