| Potrawa: ZRAZY Z JELENIA Z ORZECHAMI |  |
| Składniki: Składniki: 60 dag skruszr3fego mięsa z udźca lub łopatki 5 dag cebuli 7 l2 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich 2--3 ząbki czosnku. 5 dog tłuszczu (w tym 2 dog masła) 50 ~~g czerwonego wytrawnego wina 1!2 pęczka zielonej pietruszki tub koperku 1 /2 szklanki wody pieprz cukier papryka w proszku kolendra; mięta; bazylia cząber.
| Sposób przygotowania: Mięso obrać z błon: pokrajać w poprzek włókien na 4-5 porcji i rozbić tłuczkiem zwilżonym w wodzie na plastry grubości 1 cm. Następnie porcje mięsa przełożyć do patelni z dobrze rozgrzanym tłuszczem, zrumienić z obydwu stron i przełożyć do rondla, Do patelni wlać pół szklanki wody, zagotować i przelać do rondla z mięsem.
Orzechy utłuc w moździerzu lub zmielić przez maszynkę i dodać do mięsa. Dodać również: czosnek roztarty z solą, bardzo dobrze rozdrobnione przyprawy i dusić pod przykryciem na małym ogniu: UJ razie potrzeby wyparowany sos uzupełnić przegotowaną wodą. Gotową potrawę doprowadzić do smaku (można również dodać odrobinę soku z cytryny lub kwasku cytrynowego).
Podawać potrawę posypaną zieloną pietruszką lub koperkiem z ryżem, ziemniakami białym pieczywem z dodatkiem zielonej sałaty, mizerii. surówki Z cykorii. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|