| Potrawa: ZRAZY SIEKANE Z SARNY |  |
| Składniki: ~Składniki: 10dog podgardla lub tłustego boczku 50 dog mięsa z udźca lub comber;~ (najlepiej z młodej sztuki. f 0 dog smalcu 10 dog cebuli 1-2 ząbki czosnku do obsypania zrazów mąka bulka tarta w równej proporcji sól pieprz. Zaprawa jarzynowa po 5 dog selera pietruszki i marchewki
10 dog cebuli łyżka oleju szczypta saletry pieprz przyprawa „jarzynka" lub „Vegeta".
| Sposób przygotowania: Przygotować zaprawę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, zetrzeć grubej tarce :lub pokrajać w cienkie plasterki (cebulę w drobną kostkę), wygnieść razem z olejem; przyprawą' jarzynką i saletrą.
Mięso umyć i odsączyć z wody, natrzeć za-praw~ z jarzyn, włożyć do emaliowanego naczynia. naczynie przykryć i wstawić, dr7 chłodnego miejsca na 2-3 godziny (mięso z młodej sztuki) lub na parę godzin - ze starszej sztuki.
Później z mięsa zdjąć przyprawy, tasakiem lub nożem bardzo drobno posiekać (mięso siekać razem z boczkiem). Nie wolno mięsa zmi2lić przez maszynkę, ponieważ potrawa traci na smaku. Również w cebulę posiekać bardzo drobno, czosnek rozetrzeć z solą. Masę mięsną dobrze wyrobić z cebulą, czosnkiem, doprowadzić do smaku sofą-i pieprzem. Uformować dość grube (około 2 cm grubości) owalne zrazy obtoczyć w bułce wymieszanej z mąką, pozostawić w chłodnym miejscu na kil-kanaście minut, aby panierka dobrze przy-kleił się do zrazów. Smażyć na gorącym tłuszczu.
Zrazy podawać z frytkami; czerwoną kapust surówką z porów, zieloną sałatą. ~można je jeść również zimno, są doskonałym dodatkiem do kanapek. -
(Przepis to oryginalną danie otrzymałam od pracownika naukowego Kliniki Endokrynologicznej we Wrocławiu, a jednocześnie myśliwego). | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|