| Potrawa: Bażanta pieczonego nacieranego kremem z masła | |
| Składniki: Surowce: 1 bażant 5 dag słoniny 5-10 dag smalcu lub masła do pieczenia sól. Krem: wątróbka i serce bażanta. 5 dag masła łyżeczka soku cytrynowego 2-3 jagody jałowca sól.
| Sposób przygotowania: Wypatroszonego i skruszałego bażanta (najlepszy ten natarty przyprawami i przetrzymany przez dłuższy czas w zamrażalniku) umyć, umiarkowanie posolić i pozostawić w chłodnym miejscu na dwie godziny. W tym czasie przygotować krem: wątróbkę i serce drobno posiekać, rozetrzeć na miazgę i utrzeć z masłem na krem. W trakcie ucierania dodać sól, sok z cytryny, rozgniecione jagody jałowca. Wnętrze tuszki pokryć równomiernie kremem. Cienkimi plastrami słoniny owinąć bażanta i włożyć do brytfanny, polać roztopionym masłem. W trakcie pieczenia bażanta polać 2 łyżkami rosołu (może być białe wytrawne wino). Z prawie miękkiego bażanta zdjąć plastry słoniny i dalej piec do zrumienienia skórki.
Porcja bażanta (najczęściej 2-4 porcje) polane esencjonalnym sosem z pieczenia podaje się z ziemniakami, surówka-mi, borówkami do mięs, kompotami. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|