| Potrawa: Żeberka dzicze duszone |  |
| Składniki: 1 kg żeberek sól 4-5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 2 listki laurowe ćwierć łyżeczki tymianku sok z 1 cytryny 2 kromki suchego razowego chleba 20 g migdałów pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany 1 szklanka czerwonego wina gałązka estragonu 1 łyżka masła.
| Sposób przygotowania: Razowy chleb zetrzeć, przesiać przez sito, wymieszać ze śmietaną i posiekanymi listkami estragonu. Umyte żeberka ugotować w osolonej wodzie z sokiem z cytryny, ziołami i korzeniami. Miękkie wyjąć, ostudzić, usunąć kości. Mięso natrzeć przygotowanym sosem, posypać posiekanymi migdałami, zrumienić na maśle, skropić winem i dusić chwilę, podlewając winem. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|