| Potrawa: Steki z dzika zapiekane |  |
| Składniki: 500 g schabu sól pieprz 2 brzoskwinie lub 4 połówki brzoskwiń z kompotu 100 g tartego żółtego sera 1 łyżka masła 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki tłuszcz do smażenia 1 łyżka usiekanej zielonej pietruszki 1 szklanka mleka.
| Sposób przygotowania: Mięso oczyścić z błon, umyć, wygnieść mocno ręką, ułożyć w garnku, zalać mlekiem, zostawić na noc w chłodnym miejscu. Wyjąć, osuszyć, pokroić na 4 porcje, zbić tłuczkiem, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Następnie oprószyć mąką i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
~żaroodporny półmisek wysmarować masłem, ułożyć usmażone kotlety, na każdym położyć połówkę brzoskwini, posypać tartym serem, skropić stopionym masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać 15-20 minut. Osobno podać zimny sos cumberland. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|