| Potrawa: Boczek dziczy z kapustą |  |
| Składniki: 500 g kwaszonej kapusty 500 g boczku po ćwierć łyżeczki mielonego kminku i pieprzu 10 ziarenek jałowca 2 łyżki smalcu 1 łyżeczka mąki sól 2 szklanki rosołu 1 cebula.
| Sposób przygotowania: Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na smalcu, dodać posiekaną kwaszoną kapustę, jałowiec, kminek i pieprz, dokładnie wymieszać i chwilę dusić. Włożyć natarty solą boczek zalać rosołem i dusić na małym ogniu. Gdy boczek miękki, wyjąć, podzielić na porcje. Rozkłócić mąkę z łyżką wody, zagęścić kapustę, wymieszać. Włożyć bo-czek, podgrzać. Podawać z ziemniakami z wody. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|