| Potrawa: Zapiekanka z jelenia i ziemniaków „w mundurkach" |  |
| Składniki: Składniki: 50 dag drobnego mięsa z jelenia 75 dag średniej wielkości gładkich ziemniaków 4 jajka f 0 dag cebuli f 0 dag masła 100 ml mleka 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz 200 ml wy-waru 2 łyżki tartego żółtego sera.
| Sposób przygotowania: Ziemniaki umyć, włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, wsypać pół łyżeczki soli (niewielki dodatek soli do ziemniaków ,w mundurkach" powoduje, że nie rozgotują się), gotować na małym ogniu. Ugotowane ziemniaki odcedzić, obrać, pokrajać w plasterki, cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę, zeszklić (podsmażyć lekko) na części masła. Skruszałe, umyte i osączone z wody mięso pokrajać w drobną kostkę, dodać do cebuli i razem przez parę minut smażyć stale mieszając, aby mięso równomiernie zrumieniło się. Następ-nie dodać koncentrat pomidorowy, wywar, doprawić do smaku solą i pieprzem, na-czynie przykryć i dusić przez 15-20 minut na małym ogniu.
Żaroodporne naczynie posmarować masłem, włożyć 2/3 części pokrajanych ziemniaków, mięso z sosem i przykryć pozostałymi ziemniakami.
Jajka umyć, rozbić i ubić z mlekiem, do-dać sól, pieprz i polać ziemniaki po wierzchu, posypać żółtym tartym serem i wiór-kami masła. Zapiec (przez 15-20 minut) w rozgrzanym piekarniku.
Gorącą potrawę podawać z ostrymi surówkami. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|