| Potrawa: NALEŚNIKI BISZKOPTOWE Z PIECZENIĄ Z JELENIA |  |
| Składniki: Składniki: ciasto: 25 dag maki 3 jajka 1 szklanka mleka pół szklanki wody 1 łyżka roztopionego masła szczypta soli kawałek słoniny do smarowania patelni.
Nadzienie: 40 dag aromatyzowanej pieczeni z jelenia (może to być resztka ze świąt) 1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki 2-3 ząbki czosnku parę łyżek wywaru lub sosu z pieczeni sól pieprz tłuszcz do smażenia.
| Sposób przygotowania: Przygotować naleśniki: żółtka oddzielić od białek. Żółtka rozbić z mlekiem, dodać przesianą mąkę, sól, wyrobić na jednolitą masę, rozprowadzić ciepłą przegotowaną wodą i jeszcze raz dokładnie wyrobić, odstawić na pół godziny. Następnie ubić pianę z białek, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać i natychmiast smażyć placki. Podgrzaną patelnię posmarować słoniną, wlać porcję ciasta i smażyć, aż ciasto zacznie odstawać od patelni, odwrócić na drugą stronę, dosmażyć. Usmażone naleśniki układać na talerzu położonym na garnku z gorącą wodą.
Przygotować nadzienie: mięso zmielić przez maszynkę, dodać roztarty czosnek z solą, rozdrobnioną zieloną pietruszką, doprawić do smaku solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Gdyby nadzienie było zbyt gęste, dodać parę łyżek wywaru lub sosu z pieczeni.
Na ciepłe naleśniki nałożyć nadzienie, zło-żyć w książeczkę, podsmażyć na tłuszczu na rumiano i natychmiast podawać z ostrymi surówkami | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|