| Potrawa: Boczek dziczy pieczony |  |
| Składniki: 2 kg boczku 200 g cukru 250 g suszonych śliwek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina sól ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu.
| Sposób przygotowania: Śliwki umyć, namoczyć w małej ilości wody, a następnie wydrylować. Nasolony boczek przesmażyć z obu stron na patelni, przełożyć, do rondla, podlać czerwonym winem i wodą, w której moczyły się; śliwki. Dusić pod przykryciem. Po 45 minutach dodać śliwki. Gdy boczek miękki, wyjąć, pokroić na 6-8 kawałków. Każdy kawałek posypać cynamonem i dość grubo cukrem. Kawałki mięsa ułożyć ciasno na blasze, wstawić do gorącego piekarnika i piec, aż cukier roztopi się i nabierze jasnobrązowego koloru. Pokryte karmelem kawałki boczku I ułożyć na półmisku, obłożyć śliwkami. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|