| Potrawa: NALEŚNIKI Z MIĘSEM Z DZIKA ZAPIEKANE Z SEREM |  |
| Składniki: Składniki: ciasto: 25 dag maki 3 jajka 1 szklanka mleka pól szklanki wody 1 łyżka roztopionego masła sól kawałek słoniny do smarowania patelni 2-3 łyżki utartego żółtego sera. Nadzienie: 40 dag skruszałego mięsa z łopatki lub okrawków mięsa z dzika 5 dag tłuszczu 1 cebula mąka szczypta majeranku i kminku ostra papryka w proszku sól.
| Sposób przygotowania: Przygotować naleśniki: żółtka oddzielić od białek. Żółtka rozrobić z mlekiem, dodać przesianą mąkę, sól, wyrobić na jednolitą masę, rozprowadzić ciepłą, przegotowaną wodą, dodać masło i jeszcze raz dokładnie wymieszać, odstawić na pół godziny. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać i natychmiast smażyć naleśniki.
Dobrze rozgrzaną patelnię posmarować słoniną, wlać porcję ciasta i smażyć, aż ciasto zacznie odstawać od patelni, placek odwrócić na drugą stronę, dosmażyć. Usmażone naleśniki układać na płaskim talerzu, położonym na garnku z gorącą wodą.
Przygotować nadzienie: mięso pokrajać w bardzo drobną kostkę, lekko oprószyć mąką, włożyć razem z drobno pokrajaną cebulą na rozgrzany tłuszcz w patelni, często mieszać, aby mięso równomiernie zrumieniło się. Całość przełożyć do rondla, lekko oprószyć kminkiem i majerankiem (można innymi przyprawami), wlać parę łyżek przegotowanej wody i dusić pod przykryciem. Kiedy mięso będzie miękkie, zdjąć pokrywkę, odparować, aby uzyskać gęsty sos, doprawić do smaku solą, zmieloną papryką, ewentualnie pieprzem.
Przygotowany farsz położyć na środku ciepłych naleśników i złożyć brzegi ciasta do środka, aby uzyskać prostokąty. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, położyć przygotowane naleśniki, posypać utartym żółtym serem, lekko oprószyć papryką w proszku i wstawić do nagrzanego piekarnika do zapieczenia.
Gotową potrawę natychmiast podawać do jedzenia z dodatkiem surówki z porów, zielonej sałaty, czerwonej kapusty. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|