| Potrawa: NALEŚNIKI Z MIĘSA Z JELENIA I GRZYBÓW |  |
| Składniki: Ciasto: 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki 3l4 szklanki gęstej śmietany 2 jajka 1 łyżka stopionego masła sól kawałek słoniny do smażenia.
Nadzienie: 30 dag mięsa uduszonego lub ugotowanego z jelenia 25 dag pieczarek 10 dag cebuli 2 łyżki drobno pokrajanej zielonej pietruszki lub koperku 5 dag urasta sól pieprz wywar.
| Sposób przygotowania: Przygotować naleśniki: mąkę, śmietanę, mleko i sól ubić trzepaczką na jednolitą masę, dodać masło i jajka, ponownie dokładnie wyrobić i odstawić ciasto na pól godziny. Usmażyć pojedynczo naleśniki: patelnię silnie rozgrzać, posmarować słoniną, wlać porcję ciasta, smażyć aż ciasto będzie odstawało od patelni, placek odwrócić na drugą stronę, dosmażyć. Usmażone naleśniki układać na talerzu położonym na garnku z gorącą wodą. Przygotować nadzienie: mięso zmielić przez maszynkę. Pieczarki oczyścić, umyć, dobrze osączyć z wody, drobno posiekać, podsmażyć na maśle razem z drobno pokrajaną cebulą, lekko ochłodzić. Do pieczarek dodać zmielone mięso, rozdrobnioną zieloną pietruszkę lub koperek, doprawić do smaku solą, pieprzem i wyrobić na jednolitą masę. Gdyby nadzienie było zbyt twarde, dodać parę łyżek wy-waru. Na środku każdego naleśnika położyć nadzienie uformowane w prostokąt, brzegi placka złożyć do środka. Przygotowane w kształcie prostokącików naleśniki tuż przed podaniem obsmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor.
Podawać można jako samodzielne danie z dodatkiem zielonej sałaty, cykorii, papryki. Naleśniki te są również znakomitym dodatkiem do zup czystych, np. do barszczu czerwonego. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|