| Potrawa: BIGOS KAMPINGQWY ZE SŁODKIEJ KAPUSTY |  |
| Składniki: Składniki: 1 konserwa wolowa lub wieprzowa 1 kg słodkiej kapusty 2 cebule 15
dag kiełbasy zwyczajnej (lub innej) 1 łyżka tłuszczu 1 łyżka przecieru pomidorowego lub 3-4 pomidory sól pieprz.
| Sposób przygotowania: Z kapusty usunąć zniszczone wierzchnie liście, następnie drobno pokrajać, włożyć do garnka, zalane 2 szklankami wrzącej wody, chwilę pogotować (bez przykrycia). Następnie dodać drobno pokrajaną cebulę, . tłuszcz; przecier pomidorowy (lub pokrajane pomidory), pokrojone mięso z konserwy' oraz sól i pieprz. Całość dusić pod przykry- . ciem około 30-40 minut. W trakcie duszenia potrawę mieszać, aby nie przypaliła się.
Podawać z pieczywem lub ziemniakami. Potrawa ma tę zaletę, że lepiej smakuje w dniu następnym. Przechowywać w chłodnym miejscu. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|