| Potrawa: Udziec dziczy w soku wiśniowym |  |
| Składniki: 2 kg udźca 100 g słoniny 1 szklanka soku z wiśni 1 łyżka starte Ć ~ razowego chleba ćwierć łyżeczki cynamonu 1 utłuczony goździk y_ ~ 1 łyżka masła.
Marynata: 1 szklanka octu winnego 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula po 5-7 ziarenek jałowca pieprzu i ziela angielskiego 1 listek laurowy otarta skórka z 1 cytryny 2 goździki.
| Sposób przygotowania: Składniki marynaty zagotować. Mięso umyć, mocno wygnieść ręką, zalać przestudzoną marynatą, wynieść w chłodne miejsce na 3dni. Wyjąć z marynaty, opłukać, osuszyć, naszpikować słoniną, g° trzeć solą.
W rondlu stopić masło, obsmażyć mięso ze wszystkich stron, c dać wyjęte z marynaty jarzyny, skropić marynatą i dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny.
Gdy mięso miękkie, wyjąć, pokroić w plastry, ułożyć w żaroodpornym półmisku. Sos spod pieczeni przetrzeć przez sito, dodać chleb, sok z wiśni, cynamon i goździk, wymieszać. Pieczeń za o- ~ sosem, wstawić do piekarnika, zapiekać kilka minut. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|