| Potrawa: Szaszłyk z wątróbki |  |
| Składniki: Składniki: 50 dag wątróbki z młodego dzika samy f 0 dag słoniny lub tłustego boczku 5 ~ smalcu f 0 dag cebuli sól pieprz mleko.
| Sposób przygotowania: Wątróbkę umyć, zdjąć błonę, usunąć włożyć do naczynia, zalać mlekiem i wstawić parę godzin do chłodnego miejsca. Przygotować 4 długie patyczki lub szpadki do szaszłyków. bulę obrać, opłukać, pokrajać w talarki. Słoninę lub boczek pokrajać w cienkie kwadraty zbliży wielkością do krążków cebuli. Po wyjęciu wątróbkę osączyć z mleka, pokrajać w plastry zbliżona do wielkości cebuli i słoniny. Na patyk lub szpadki nadziewać na przemian plaster wątróbki, słoniny, cebuli, ścisnąć składniki. I patelni silnie rozgrzać tłuszcz, szaszłyki z mienić ze wszystkich stron, potem dosmażyć małym ogniu (mięso wewnątrz powinno złoto różowe). Po usmażeniu doprawić do smaku
i pieprzem.
Podawać z pieczywem, ryżem na sypko, zieloną sałatą, sałatką z I lub papryki. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|