| Potrawa: Gęś po staropolsku |  |
| Składniki: Składniki: młoda gęś 15 dag wędzonego boczku szklanka wytrawnego białego wina 10 dag suszonych śliwek 5-10 dag piernika 10 dag cebuli 2-3 ząbki czosnku 2 dag rodzynek sól pieprz bazylia parę ziaren jałowca 2-3 goździki. Marynata: szklanka octu 6 szklanek wody po 10 dag marchwi pietruszki selera i cebuli 2 dag cukru 2-3 listki laurowe parę ziaren ziela angielskiego.
| Sposób przygotowania: Warzywa oczyścić, pokroić w plasterki, zalać wodą i zagotować. Następnie dodać ocet (można zmniejszyć ilość) i ponownie zagotować. Sprawioną tuszkę umyć, zalać zimną marynatą i wstawić do chłodziarki na 2-3 dni, kilkakrotnie obracając gęś w marynacie. Mięso powinno być całe zanurzone w marynacie. Po wyjęciu z marynaty gęś natrzeć solą, zmiażdżonymi przyprawami, rozgniecionym czosnkiem i pozo-stawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu. Dno brytfanny wyłożyć plasterkami boczku (połową), na nim ułożyć tuszkę ze związanymi nogami, obłożyć z wierzchu pozostałym boczkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku skrapiając wodą (3-4 łyżki), a później wytworzonym sosem. Śliwki umyć w ciepłej wodzie, usunąć pestki, pokrajać w drobną kostkę i dodać pod koniec pieczenia razem z umytymi rodzynkami i winem. Miękką gęś wyjąć, wyporcjować. Piernik zetrzeć na tarce, dodać do sosu i rozgotować. Podawać z ziemniakami lub kaszą i surówkami. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|