| Potrawa: Comber dziczy po kurpiowsku |  |
| Składniki: Comber (polędwica) 1 łyżka smalcu 2 cebule 1 łyżka mąki 2 ząbki czosnku ćwierć łyżeczki imbiru 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera.
Marynata: 1 szklanka czerwonego wina sok i otarta skórka z 1 cytryny po 10 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 20 ziarenek jałowca 3 goździki 1 listek laurowy 10-12 suszonych śliwek.
Sos: 3-4 łyżki marmolady z głogu lub dzikiej róży ćwierć łyżeczki cynamonu 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki.
| Sposób przygotowania: Udziec umyć, pozbawić błon, natrzeć imbirem i roztartym czosnkiem, ułożyć w kamiennym garnku, obłożyć startymi na tarce jarzy-nami, zalać przestudzoną marynatą i wynieść w chłodne miejsce na 3-4 dni. Często przewracać.
Wyjąć z marynaty, opłukać, wysuszyć, natrzeć solą, zrumienić na gorącym tłuszczu, przełożyć do rondla. Dodać śliwki i jarzyny z marynaty, pokrojone w plasterki cebule, skropić przecedzoną marynatą. Rondel przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec, często polewając marynatą. Po 1,5 godziny pieczenia zdjąć pokrywę, pieczeń oprószyć mąką i piec jeszcze chwilę.
Miękką pieczeń wyjąć, pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, trzymać w cieple. Sos spod pieczeni przetrzeć przez sito. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić pozostałą marynatą, wymieszać z cynamonem i konfiturą z głogu, połączyć z przetartym sosem, podgrzać. Sos podawać w sosjerce. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|