| Potrawa: OGÓRKI NADZIEWANE MIĘSEM Z DZIKA I RYŻEM |  |
| Składniki: Składniki: 4-5 świeżych ogórków średniej i jednakowej wielkości 1/2 szklanki ryżu 200 ml wywaru lub pół kostki rosołowej i 200 ml wody 20 dag uduszonego upieczonego albo ugotowanego mięsa z dzika 10 dag boczku 5 dag cebuli 10 dag tłuszczu sól pieprz 2 łyżki drobno pokrajanego koperku.
Sos: 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml śmietany 1 dag mąki mielona papryka sól.
| Sposób przygotowania: Przygotować nadzienie: szklankę wy-waru lub wody z rozpuszczoną kostką rosołową zagotować z łyżką tłuszczu, posolić, dodać opłukany i osączony ryż, zagotować. Garnek z ryżem przy-kryć pokrywką, gotować na małym ogniu aż ryż będzie miękki. Ugotowany ryż wyłożyć na płaski talerz, aby nadmiar wody wyparował.
Cebulę obrać, opłukać, pokrajać, zeszklić (lekko zrumienić) na tłuszczu i zmielić przez maszynkę razem z boczkiem i mięsem. Zmielone mięso po-łączyć z ugotowanym ryżem, dodać pokrajany koperek, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Ogórki umyć, osączyć z wody, przeciąć wzdłuż, wydrążyć. Wydrążone połów-ki ogórków napełnić nadzieniem, ułożyć (nadzieniem do góry) w płaskim rondlu, podlać paroma łyżkami wywaru lub przegotowanej wody, dodać tłuszcz ze smażenia cebuli i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Gdy ogórki będą miękkie, wytworzony sos z duszenia potrawy doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, zagęścić śmietaną z rozprowadzoną mąką, doprawić do smaku, chwilę po-gotować.
Podawać z ziemniakami gotowany-mi, zieloną sałatą, cykorią, sałatką z papryki. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|