| Potrawa: Comber dziczy w cieście |  |
| Składniki: Comber 100 g słoniny 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 cebula po pół łyżeczki rozmarynu i tymianku po 3-4 ziarenka ziela angielskiego pieprzu i jałowca 1 listek laurowy 1 goździk sól masło. Ciasto: 1 szklanka mąki sól 1 łyżka masła 1 żółtko pół szklanki gorącej wody.
Sos: 4 łyżki tartego chrzanu pół szklanki soku z porzeczek pół szklanki soku z wiśni 1 łyżeczka francuskiej musztardy sok z 1 cytryny szczypta soli.
| Sposób przygotowania: Składniki sosu wymieszać i schłodzić w lodówce. Comber umyć, mocno wygnieść ręką, sparzyć wrzątkiem, obwiązać szpagatem. Dno rondla wyłożyć plastrami słoniny, dodać zioła i korzenie, pokrojone w plasterki jarzyny. Na tym ułożyć comber, lekko skropić wodą i dusić pod przykryciem, na małym ogniu ok. 1,5 godziny.
Ciasto zagnieść, wyrobić, rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Ułożyć na nim uduszone mięso, jarzyny i słoninę. Całość dokładnie oblepić, ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1 godziny, często polewając tłuszczem. Przed podaniem ciasto delikatnie zdjąć i odrzucić, a mięso pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, obłożyć ziemniakami. Osobno, w sosjerce podać schłodzony sos. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|