| Potrawa: ZRAZIKI MIELQNE Z JELENIA, ZAPIEKANE Z ZIEMNIAKAMI |  |
| Składniki: Składniki: 25 dag mięsa mielonego z je-lenia 25 dag mięsa mielonego z wieprzowiny 1 jajko 1 bulka namoczona w mleku i lekko odciśnięta 10 dag cebuli i dag masła sól pieprz tłuszcz do smażenia 60 dag ugotowanych ziemniaków w mundurkach pól szklanki gęstej śmietany 2 łyżki utartego żółtego sera sól pieprz 1 łyżka drobno pokrajanej pietruszki.
| Sposób przygotowania: Zmielone mięso dobrze wyrobić ze zmieloną cebulą i bułką, solą i pieprzem. Z wyrobionej masy uformować owalne zraziki i usmażyć na tłuszczu w patelni. Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki i pokrajać w plasterki. Tłuszczem pozostałym ze smażenia zrazików wysmarować naczynie żaroodporne, pośrodku ułożyć usmażone zraziki, po obu stronach zrazików położyć plasterki ziemniaków. Ziemniaki oprószyć solą i pieprzem, posypać utartym żółtym serem i wiórkami masła, całość skropić śmietaną. Przygotowaną potrawę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut. Gotową potrawę posypać rozdrobnioną zieleniną.
Podawać z surówką z kiszonej kapusty, surówką z porów, można podać dodatkowo białe pieczywo. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|