| Potrawa: Kotlety z dzika nadziewane szynką i serem |  |
| Składniki: Składniki: 60 dag skruszałego schabu bez kości z dzika 5 dag szynki 5 dag żółtego sera 1 jajko 2 łyżki mąki 1 ząbek czosnku tarta bufka sól pieprz tłuszcz do smażenia.
| Sposób przygotowania: Skruszałe mięso umyć, osączyć z wody, pokrajać w plastry w poprzek włókien (po 2 na osobę), lekko rozbić uważając, aby nie uszkodzić tkanki mięsnej, natrzeć roztartym czosnkiem z solą, lekko oprószyć pieprzem i po-zostawić na 2 godziny w chłodnym miejscu. Szynkę i żółty ser pokrajać w cienkie plasterki, mniejsze od plasterków mięsa. Na środek 4 plasterków mięsa położyć plasterki szynki i żółtego sera, przykryć pozostałymi plastrami mięsa, brzegi kotletów spiąć wykałaczkami lub zaszyć białą, bawełnianą nitką. Przygotowane kotlety obtoczyć w mące, później w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, parokrotnie przewracając kotlety, pod koniec smażenia patelnię przykryć pokrywką na 1-2 minuty, aby mięso „doszło" (dosmażyło) i było soczyste.
Podawać z frytkami, ziemniakami puree, surówkami, cykorią, czerwoną kapustą. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|