| Potrawa: Pieczeń z dzika po hiszpańsku |  |
| Składniki: 1 kg mięsa bez kości 150 g wędzonego boczku 2 cebule 2łyżki koncentratu pomidorowego 150 g pieczarek 2-3 ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki 1 łyżka smalcu.
Marynata: 1 szklanka czerwonego wina sok z 1 cytryny 1-2 goździki po 2-3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu szczypta imbiru i cukru 1 mała cebula otarta skórka z 1 cytryny.
| Sposób przygotowania: Składniki marynaty zagotować. Mięso odżyłować, mocno wy-gnieść ręką, ułożyć w kamiennym garnku, zalać przestudzoną marynatą i wynieść na 2-3 dni w chłodne miejsce. Codziennie przekręcać.
Po wyjęciu z marynaty opłukać, osuszyć, naszpikować gęsto boczkiem, natrzeć roztartym z solą czosnkiem, posypać pieprzem i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Oprószyć lekko mąką i usmażyć ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu. Przełożyć do rondla, dodać pokrojoną w plasterki cebulę, skropić przecedzoną marynatą i dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny, często skrapiając marynatą.
Umyte i pokrojone w paseczki pieczarki przesmażyć na maśle, dodać przecier pomidorowy, szczyptę cukru i resztę marynaty. Wy-mieszać, zagotować.
Miękką pieczeń wyjąć z rondla, pokroić w ukośne plastry, ułożyć w żaroodpornym półmisku. Sos spod pieczeni przetrzeć przez sito, połączyć z koncentratem pomidorowym i pieczarkami, doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Mięso polać sosem, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 10-15 minut. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|