| Potrawa: DZIKA KACZKAW SOSIE CZEKOLADOWYM |  |
| Składniki: Składniki: 1 dzika kaczka 2 cebule pokrajane w plaster-ki 2 marchwie pokrajane w plasterki. 15 ml (1 łyżka stołowa) oliwy z oliwek 60 ml (4 tytki stalowe) octu winne-go 1l3 butelki białego wytrawnego wina pęczek tymian-ku 1 liść laurowy 50 g ciemnej czekolady sok z jednej cytryny czarny pieprz i sól do smaku.
Warzywa: po 100 g ziemniaków selera i marchwi pokrojonych w plasterki 2 łyżki stołowe masła.
| Sposób przygotowania: Osuszyć kaczkę i pozakłuwać widelcem. W żaroodpornym naczyniu obrumienić na brązowo cebulę i marchew na oliwie z oliwek i odstawić. Umieścić kaczkę w naczyniu z oliwą i obrumienić na brązowo ze wszystkich stron. Również odstawić. Wlać ocet do naczynia i podgrzewać,
dopóki prawie cały nie odparuje. Dodać wino, cebulę, marchew, przyprawy i kaczkę. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez półtorej godziny (aż kaczka będzie miękka). Wyjąć kaczkę, podzielić na porcje. Nie do-puścić do ostygnięcia. Zebrać tłuszcz z garnka i wymieszać z czekoladą i sokiem z cytryny. Wlać sos do sosjerki i utrzymywać w ciepłym stanie. Usmażyć warzywa na maśle na dużej patelni pod przykryciem. Następnie wyło-żyć na półmisek, na środku ułożyć kaczkę i polać sosem.
W oryginalnym przepisie pieczeń tę sporządza się z wołowiny, ale można ją również przyrządzić z sarny. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|