| Potrawa: Pieczeń~ z dzika po marynarsku |  |
| Składniki: 2 kg mięsa bez kości 100 g masła 150 g wędzonego boczku 2 cebule sól 10 ziarenek pieprzu 1 szklanka rosołu 1 kieliszek czerwonego wina sok z połówki cytryny 1 łyżeczka mąki 2 szklanki mleka.
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zalać mlekiem i zostawić na noc. Osuszyć je, mocno wygnieść ręką, ułożyć w misce, zalać stopionym masłem i wynieść
w chłodne miejsce na 1-2 dni. Następnie naszpikować gęsto boczkiem i obsmażyć, rumieniąc ze wszystkich stron. Dodać pokrojone w plasterki cebule, sól, pieprz, skropić sokiem z cytryny i winem, dusić na małym ogniu pod przykryciem, często skrapiając rosołem. Gdy mięso miękkie, wyjąć, podzielić na części. Sos zagęścić mąką, prze-trzeć przez sito. Pokrojone mięso włożyć do sosu i chwilę razem podgrzewać. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|