| Potrawa: SCHAB Z DZIKA PIECZONY ZE SLIWKAMI PO STAROPOLSKU |  |
| Składniki: Składniki: około 1 kg schabu z dzika z kością 5 dog smalcu 15 dog suszonych śliwek 2 dog mąki 1 dog masła 1 łyżeczka miodu sól pieprz.
Zalewa: po 5 dog marchewki pietruszki i selera 10 dog cebuli po parę ziaren ziela angielskiego pieprzu i jałowca 1-2 listki laurowe 200 ml octu winnego 300 ml wody.
| Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w talarki, obgotować w wodzie, dodać ocet i przyprawy, zagotować, ochłodzić. Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego lub porcelanowego naczynia, wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7'C) na 2 dni. Po wyjęciu z zalewy mięso osączyć, odciąć kość, włożyć do wrzącej i osolonej wody i obgotować. Następnie mięso wyjąć, ochłodzić, natrzeć solą, oprószyć pieprzem, włożyć do brytfanny, obłożyć umytymi i wypestkowanymi suszonymi śliwkami. Całość polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiając początkowo wrzącą wodą, później wytworzonym sosem. Miękki schab wyjąć, pokrajać w dość grube plastry, przechowywać w ciepłym miejscu. Sos przetrzeć razem ze śliwkami (parę ładnych, całych zostawić do dekoracji potrawy), dodać mąką rozprowadzoną w zimnej wodzie, miód, doprawić do smaku solą i pieprzem, chwilę pogotować. Porcje schabu podawać polane gęstym sosem i przy-brane śliwkami z dodatkiem kaszy gryczanej lub z kluskami domowymi, ziemniakami, zieloną sałatą lub surówkami sezonowymi. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|