| Potrawa: Bażant w sosie koperkowym | |
| Składniki: Składniki: 1 bażant (może być stary) 1 pęczek włoszczyzny 5 dag cebuli 5 ziaren pieprzu i goździk 1 listek laurowy sól pieprz.
Sos: 1 pęczek koperku 4 dag masła 3 dag mąki pól szklanki śmietany sok z cytryny Vegeta.
| Sposób przygotowania: Bażanta oskubać z piór, opalić nad ogniem, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, podzielić na porcje. Włoszczyznę i cebulę oczyścić, umyć. Włożyć do garnka: porcje bażanta, jarzyny, listek laurowy, goździk, posolić, oprószyć lekko pieprzem i zalać wrzącą wodą (tylko przykryć składniki) i gotować na małym ogniu. Miękkie porcje mięsa wyjąć, wywar przecedzić, od-parować aż do uzyskania około pół litra wywaru, ochłodzić.
Przygotować sos: na maśle zrumienić mąkę (jasnozłoty kolor), rozprowadzić wy-warem z bażanta, doprawić Vegeta do smaku i gotować około 5 minut na małym ogniu stale mieszając, aby sos nie przypalił się. Następnie do sosu dodać śmietanę, drobno posiekany koperek, do smaku do-prawić sokiem z cytryny„ solą i pieprzem. Porcje mięsa włożyć do sosu, podgrzać i podawać z ziemniakami puree, ugotowanym na sypko ryżem, marchewką z groszkiem, szparagami, cykorią, zieloną sałatą, papryką. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|