| Potrawa: Pieczeń z jelenia myśliwska |  |
| Składniki: 1 5 kg udźca 150 g myśliwskiej kiełbasy 3 łyżki tartego chrzanu 3 kromki czerstwego razowego chleba 150 g pieczarek 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz pół łyżeczki mielonego jałowca 2 łyżki smalcu 1 łyżeczka mąki.
Marynata: pół szklanki octu winnego pół szklanki czerwonego wina otarta skórka z 1 cytryny po 4-5 ziarenek ziela angielskiego pieprzu i jałowca 1 goździk.
| Sposób przygotowania: Składniki marynaty połączyć i zagotować. Mięso oczyścić z błon, umyć, mocno wygnieść ręką, włożyć do kamiennego garnka, zalać przestudzoną marynatą, wynieść w chłodne miejsce na 1-2 dni. Po wyjęciu z marynaty opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, po-la,
go sypać solą, pieprzem i jałowcem. Zostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Następnie zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla, skropić marynatą, oprószyć lekko mąką i dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny, często skrapiając marynatą. Pod koniec duszenia dodać do mięsa pokrojone w paseczki ć, pieczarki i plasterki kiełbasy., Miękkie mięso wyjąć, pokroić w plastry, ułożyć na ogrzanym półmisku, trzymać w cieple. Starty razowy chleb wymieszać z resztą marynaty i chrzanem, dodać do sosu spod mięsa, wymieszać, podgrzać. Mięso polać sosem. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|