| Potrawa: Bażant nadziewany pieczarkami | |
| Składniki: Składniki: 1 miody bażant 10 dag słoniny 5 dag tłuszczu sól pieprz majeranek. Nadzienie: 30 dag pieczarek 5 dag cebuli 5 dag masła lub margaryny 1 pęczek drobno posiekanej zielonej pietruszki i bulka 1 jajko sól pieprz.
| Sposób przygotowania: Bażanta oskubać z piór, opalić nad ogniem, wypatroszyć, umyć, dobrze osączyć z wody, natrzeć solą, majerankiem, oprószyć pieprzem i pozostawić na parę godzin w chłodnym miejscu.
Przygotować nadzienie: pieczarki i cebulę oczyścić, umyć, osączyć z wody, drobno posiekać i podsmażyć na maśle, gdy puszczą sok - dodać sól i pieprz, ochłodzić. Bułkę namoczyć w mleku, od-cisnąć rozdrobnić widelcem. Do podsmażonych grzybów dodać bułkę, jajko, drobno posiekaną zieloną pietruszkę, doprawić do smaku. Składniki dobrze wymieszać i włożyć do wnętrza tuszki bażanta, zaszyć. Bażanta obłożyć cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać nitką, włożyć do brytfanny, polać stopionym tłuszczem, skropić paro-ma łyżkami wrzącej wody i wstawić do na-grzanego piekarnika. Piec skrapiając początkowo wrzącą wodą; później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zdjąć nitki i plasterki słoniny, aby skórka równo-miernie zrumieniła się. Do potrawy podać frytki, ziemniaki drążone lub puree, zieloną sałatę, sałatkę z papryki lub cykorii, kom-pot francuski. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|