| Potrawa: Bażant pieczony z cykorią | |
| Składniki: Składniki: 1 młody bażant 5 dag masła lub margaryny 8 średniej wielkości cykorii 200 ml gęstej śmietany 2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki sól pieprz 2 dag masła do smażenia cykorii.
| Sposób przygotowania: Bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, natrzeć solą, pieprzem i pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Bażanta włożyć do brytfanny, polać roztopionym tłuszczem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec skrapiając początkowo wrzącą wodą, później wytworzonym sosem. Cykorię umyć, dobrze osączyć z wody, wyciąć głąby, oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć ze wszystkich stron na maśle. Następnie cykorię położyć obok bażanta, masłem ze smażenia cykorii polać bażanta, brytfannę przykryć i da-lej piec przez dalsze 15-20 minut. Śmietanę wymieszać z odrobiną soli i szczyptą pieprzu i polać nią potrawę, brytfannę przykryć, jeszcze przez parę minut przetrzymać w nagrzanym piekarniku, aby nabrała odpowiedniego smaku i aromatu.
Porcje bażanta podawać obłożone cykorią i polane sosem z dodatkiem ryżu, ziemniaków drążonych, jasnych kompotów. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|